Soil factors associated with mechanical properties of Guadua angustifolia

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Mauricio Duarte Toro Surcolombiana University
Guissela Alexandra López Surcolombiana University
María Camila Campos Surcolombiana University
Abstract
Currently there is not enough information available on the relationship between the physical and chemical properties of the soil and the compression and tension resistance parallel to the fiber of Guadua angustifolia. For this reason soil samples were taken in the same areas of the samples of guadua used in previously works (Capera and Erazo, 2012) and (Alarcon and Olarte, 2013); then physical and chemical testing of soil samples were developed and finally was done statistical analysis. From the results, it was established the soil characteristics that affect the parallel compression and tension stresses of Guadua and its growth, being the texture, pH, saturation cations (Ca, Mg) ratio of cations (Ca / K, Ca / Mg), minor elements (Cu, Zn, Fe, Mn, B), exchangeable bases (Na, K, Mg, Ca) the physical and chemical soil characteristics that influence the mechanical properties of the Guadua angustifolia and depends on them water-soil-bamboo relationship for good growth.
Keywords

Downloads

Download data is not yet available.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Author Biographies / See

Mauricio Duarte Toro, Surcolombiana University

Master's degree in Civil Engineering. Professor

Guissela Alexandra López, Surcolombiana University

Agricultural engineer.

María Camila Campos, Surcolombiana University

Agricultural engineer.
References

Agudelo, B., Toro, I., 1994. Evaluación del desarrollo de los bosques de Guadua angustifolia en la zona de jurisdicción de la C.V.C, bajo diferentes condiciones de sitio, con fines de reforestación. Tesis, Universidad del Tolima. Ibagué. 168pp.

Alarcón, J., Olarte, J. , 2013. Esfuerzo máximo a la tensión paralela a la fibra y determinación del módulo de elasticidad de la Guadua angustifolia del municipio de Pitalito-Huila. Proyecto de grado. Neiva: Universidad Surcolombiana. 149pp.

Capera, A., Erazo, W. , 2012. Resistencia a la compresión paralela a la fibra y determinación del módulo de elasticidad de la Guadua angustifolia del municipio de Pitalito-Huila. Proyecto de grado. Neiva: Universidad Surcolombiana. 145pp

Castaño, F., Villanueva, G. y Soto, F. , 2002. Evaluación del desarrollo de los Bosques de Guadua angustifolia en la zona de la jurisdicción de la C.V.C. Bajo diferentes condiciones de sitio, con fines de reforestación. Valle del Cauca. 118 pp.

Castaño, F. , 2004. Factores del sitio que influyen en el desarrollo y el crecimiento de la guadua (Guadua angustifolia Kunth) y su incidencia en la rentabilidad y riesgos operacionales relacionados con su aprovechamiento forestal en la zona Andina. 15pp.

Cruz, H. , 2002. Los nutrientes en la guadua, la cantidad de extracción, el órgano al que los trasloca, los cambios en asimilaciones según la edad de la planta recibe el nombre de dinámica de extracción de nutrientes por parte del bambú – Guadua. 36pp.

García, J. , 2004. Definición de áreas óptimas de calidad de guadua (Guadua angustifolia), orientada a satisfacer las necesidades del mercado. Trabajo de grado de maestría. Pereira: Universidad Tecnológica de Pereira. 118 pp.

Giraldo, E., Sabogal, A. , 1999. Una alternativa sostenible: La Guadua, técnicas de cultivo y manejo. Corporación Autónoma Regional de Quindío CRQ, Armenia, Quindío. PP. 189-192.

Jaramillo, J. , 2013. Drenaje Agrícola. Notas de clase. Palmira: Universidad Nacional de Colombia. Departamento de Ingeniería Agrícola. 19 pp.

Laínez, José. Relaciones entre los contenidos de cationes en el Suelo y en las hojas de plantas de café deficientes en Magnesio. Tesis de maestría. Costa Rica: Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas de la O.E.A. 1962.

Lora, S. , 1978. El análisis de suelos y su interpretación. Instituto Colombiano Agropecuario. Suelo y su fertilidad. Compendio No. 23 Bogotá: Instituto Colombiano Agropecuario ICA. 261 pp.

Mengel, K., Kirkby, E. , 2000. Principios de nutrición vegetal. Traducción al español de la 4a edición (1987). Internacional Potash Institute. Basel, Switzerland. 692 pp.

OJS System - Metabiblioteca |