Diagnosis and environmental management of cocoa, with emphasis on water resources in the municipality of Campoalegre (Huila)

Diagnóstico y manejo ambiental del cultivo de cacao, con énfasis en sus recursos hídricos en el municipio de Campoalegre (Huila)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ángela Fernanda Ramos Tovar
Jhon Anderson Puentes Ruíz
Alfredo Olaya Amaya
Abstract
For the study were ask 67 cocoa producers, from this the environmental impacts and threats were identified, water resources attached to the culture. Environmental scenes were built from past, present and future, the viability of each of this was determined and a management plan was structured from objectives, assumptions, projects and programs. 13 positive impacts, 14 negative impacts, 14 threats and 12 opportunities were identified. Likewise, the presence of 44 water sources located within cocoa farms, and the use of streams and other water resources associated cultivation was established. In the management plan nine hypotheses were established, from which 42 projects were grouped into five programs were proposed namely: cultural and phytosanitary cocoa crop management program; forest diversification program; conservation, water management and solid waste management program; production and organizational development program and program for adaptation to climate change, El Niño and La Niña. Thus, this paper collects the views of producers from the impacts and growing environmental threats, from which was carried out to date (June 2015), the only diagnosis and environmental management plan for crops Campoalegre cocoa township, Huila.
Keywords

Downloads

Download data is not yet available.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Author Biographies / See

Ángela Fernanda Ramos Tovar, Universidad Surcolombiana

Ingeniera Agrícola.

Jhon Anderson Puentes Ruíz, Universidad Surcolombiana,

Ingeniero Agrícola.

Alfredo Olaya Amaya, Universidad Surcolombiana

Dr. en Ingeniería Área recursos hidráulicos, Docente
References

Arboleda, J. A, 2008. Manual para la evaluación de impacto ambiental de proyectos, obras o actividades, Medellín, 144 pp.

Canter, L. W., 1998. Manual de evaluación de impacto ambiental: Técnicas para la elaboración de los estudios de impacto, Madrid. 841 p.

Cázares, E.; Garza Cuevas, R. A, 1997. Impacto y riesgo ambiental. Ciencia ambiental y desarrollo sostenible, México, D.F. 431 - 452. COLOMBIA. Ministerio De Ambiente, Vivienda y Desarrollo Territorial. Decreto N° 2820 (5, agosto, 2010). Por el cual se reglamenta el Título VIII de la Ley 99 de 1993 sobre licencias ambientales. Diario oficial. Bogotá, 2010. N° 47.792.

Olaya Amaya, A.; Henao, J. D.; Tovar, L. F., 2011. Investigación exploratoria sobre conservación de nacimientos de agua asociados al cultivo de cacao en el norte del departamento del Huila. Grupo de Investigación Ecosistemas Surcolombianos (ECOSURC), Universidad Surcolombiana, Neiva. 32 p. [Convenio 050 de 2011 Gobernación del Huila-USCO]

Martínez Bencardino, C., 2005. Estadística y muestreo, Bogotá. 874 p.

Olaya Amaya, A., 2012. Impactos y amenazas ambientales de los distritos de riego y drenaje en Colombia.

SEMINARIO INTERNACIONAL USO RACIONAL DEL AGUA “USRA” Memorias del III Seminario Internacional Uso Racional del Agua, San Agustín. 23 p.

Salas Ortiz, C. F., 2006. Construcción del conocimiento del contexto local, Campoalegre. 350 pág.

Sistema De Información Ambiental De Colombia. Consultado el 25 de enero de 2015. https://www.siac.gov.co/contenido/contenido.aspx? catID=435&conID=865.

Suaza Hurtado, L. A., 2012. Asistencia técnica rural a los productores de cacao (Theobroma L) en el municipio de Campoalegre (Huila): Análisis de los aspectos económicos, sociales y técnicos. Caso CPGA “Ecosistema La Siberia” periodo 2005 - 2009, Bogotá. 135 p.

OJS System - Metabiblioteca |