Variables for a conceptual model in the framework of Cocoa Agroeconomic Sustainability: A perspective from moral rationalism.

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Alberto Ducuara Manrique Universidad Surcolombiana
Abstract

Institutions must act in a context of sustainable development, taking advantage of the availability of new technologies. Economic growth is still considered the priority. In the case of cocoa, and from an economic process perspective (Clower & Due, 1978), the dichotomy between response variables such as yield and profitability, versus the rural poverty variable, particularly in the segment of small and medium producers, is becoming a source of study proposals, to do what survival requires, in a free market environment, and a world colored by modernity, with a high interdependence between society and the economy.

Keywords

Downloads

Download data is not yet available.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

References
Abbott, P., Tamara, B., & Otros. (2018). Anlaisis de la cadena productiva del cacao en Colombia. Bogotá: USAID.

Alvarez, F., & Rojas, J. (2015). Contribución de esquemas de fertilización orgánica y convencional al crecimiento y producción de Theobroma cacao L. bajo arreglo agroforestal en Rivera (Huila, Colombia). Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria, 307 - 314.

Barrezueta, S., & Paz, A. (13 de 07 de 2018). Indicadores de sostenibilidad sociales y económico: caso productores de cacao en el Oro, Ecuador. Ciencia, 20-29. Obtenido de Revista Ciencia UNEMI: http://dx.doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol11iss27.2018pp20-29p

Clower, R., & Due, J. (1978). Microeconomía. Madrid: TECNOS.

COEXCA. (2017). Estrategias país para la oferta de cacaos especiales. Bogotá: Swisscontact Colombia.

Dasgupta, S., Laplante, B., Wang, H., & Weeler, D. (2002). Confronting the environmetal Kuznets Curve. Journal of Economic Perspectives, Volumen 16 Número 1, 147-168.

Eslava S, M. (2011). Huila: Cacao fino y de aroma. Neiva: Secretaría Técnica Cadena del Cacao.

FAO. (2003). Evaluación de Tierras Metodologías de FAO. Santiago de Chile: FAO.

Fedecacao. (2018). Informe de gestión año 2017 del Fondo de Estabilización de Precios del Cacao - FEPCACAO. Bogotá: Fedecacao.

FEDECACAO. (2019). ICCO ratifica a Colombia como país exportador de cacao fino y de aroma. Bogotá: FEDECACAO.

FEDESARROLLO. (2012). Costos de producción de Doce productos Agropecuarios . Bogotá: Fedesarrollo.

Fernandez, R. (2011). La dimensión económica del desarrollo sostenible. San Vicente (Alicante): Club Universitario.

Fischl, J. (2016). Más allá del bien y del mal. Genealogía de la moral. México: Porrúa.

Gobernación del Huila & CCN. (2016). Agenda Interna - Plan Regional de Competitividad del Huila. Neiva: Huila Competitiva.

Icontec. (2015). Norma Técnica Colombiana NTC-ISO 14001. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación.

Masera, O., Astier, M., & López, S. (2000). Sustentabilidad y Manejo de Recursos Naturales. México: Mundi-Prensa México, S.A. de C.V.

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (20 de 03 de 2005). La Cadena del Cacao en Colombia. Una mirada global de su estructura y dinámica. Recuperado el 10 de 05 de 2018, de http:/www.agrocadenas.gov.co

Moreno, M. A., Niño, C., & Romero, L. C. (2015). Estado y Retos de las Políticas Públicas para la Agricultura Familiar en Colombia. Bogotá: IICA.

Palomo, G. (2015). Las Apuestas Productivas en el Plan Regional de Competitividad, Ciencia, Teconología e Innovación del Huila. Neiva: Cámara de Comercio de Neiva.

Samuelson, P., & Nordhaus, W. (1996). Macroeconmía. Madrid: Mc Graw Hill.

Schejtman, A. (1980). Economía Campesina: lógica interna, articulación y persistencia. Revista de la CEPAL, 121 - 140.

UNESCO. (2018). Innovación para el Desarrollo Sostenible. Guanajuato, México: UNESCO.

Most read articles by the same author(s)

OJS System - Metabiblioteca |