An approach to rural development, case arracacha’s crops in the department of Boyacá

Una aproximación al desarrollo rural, caso el cultivo de arracacha, en el departamento de Boyacá

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Alvaro Enrique Alvarado Gaona
Astrid Lorena Muñoz
Oscar Fernando Adame
Abstract
A review and analysis of this species was made, some authors refer to those foods and useful plants, accepted and desired by the Spanish by was considered amazing food they described as great quality and exotic curiosity, in this case initially reported to Arracacha esculenta, as an Andean plant cultivated by the Indians since ancient times where the root is consumed; Historians refer to muiscas, who cultivated different kinds of plants, it is not necessary to semesters themselves planted in orchards in it associated, the muiscas planted in next to the room places and played a similar role in modern present crop of pancojer; such is the case of “sweet potato” or the same “bean”. This tradition today known and studied as peasant economy, contributes to food security, access to a nutritious and healthy food, this growing importance to many communities of small farmers in the Andean region of Colombia. Including Boyaca department being the third largest producer after Tolima and Norte de Santander. For this research we started from the need to unify and identify the production system in the department of Boyacá, through the use of surveys with a focus on participatory research, direct observation, this “rural diagnosis,” made with producers in selected municipalities selected and the research Group Grupo de Investigacion en Desarrollo y Produccion Agraria Sostenible GIPSO of the Universidad Pedagogica y Tecnologica de Colombia; describes the relevant aspects of this production system, from the information collected on cultivated crop ma nagement local materials and cultivation technologies, starting from the traditional knowledge of farmers. The results indicated the existence of more than ten genetic materials in Boyacá (local names). Identified based on morphological characteristics such as shape and color of the root, color of foliage and stem. It is grown by small farmers in plots with less than 1 Ha, acquired over decades’ appreciable knowledge on different topics of production.
Keywords

Downloads

Download data is not yet available.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Author Biographies / See

Alvaro Enrique Alvarado Gaona, Pedagógica y Tecnológica de Colombia University, central Avenue University City North, Tunja-Boyacá (Colombia)

Master development Rural,

Astrid Lorena Muñoz, Pedagógica y Tecnológica de Colombia University,

Master in environmental engineering

Oscar Fernando Adame, Pedagógica y Tecnológica de Colombia University,

Agronomic engineer
References

Alvarado, A., Ochoa, L., 2010a. Cultivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en los municipios de Turmequé y Boyacá (Boyacá, Colombia). Tunja. Imprenta UPTC. 97pag.

Alvarado, A., Ochoa, L., 2010b. Tecnologías locales de producción de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en el municipio de Boyacá, departamento de Boyacá. En revista U.D.C.A. Vol.13 (1): 23p.

Amaya, J., Julca, J., 2006. Arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Gerencia Regional de Recursos Naturales y Conservación del Medio Ambiente. Gobierno Regional La Libertad. Perú. 15 p

Domínguez, S. R., Delgado, D., Coronado, D., Dos Santos, F., 2006. Desarrollo rural desde las personas, Una experiencia del mejoramiento de la competitividad de la arracacha. a Red de Agroindustria Rural del Perú, Centro Internacional de Investigaciones para el Desarrollo (CIID) y la Escuela Campesina de Educación y Salud. CorporaciónGráfica Navarrete S.A. Lima Perú. 116p

Espinal, C., Martínez, H., 2003. La Cadena de papa en Cundinamarca frente a las negociaciones comerciales hemisféricas. Corporación Latinoamericana Misión Rural, Gobernación de Cundinamarca. Dirección de Planeación. Bogotá. 188 p

Hernández, R., Fernández, C., Baptista P, 2007. Metodología de la Investigación. Cuarta edición. McGraw-Hill. 850 p.

Higuita, F., 1968. El cultivo de la arracacha en la Sabana de Bogotá. Separata Agricultura Tropical (Colombia). 14(3):pp139-147

Higuita. F., Rodríguez, E., 1975. El cultivo de la Arracacha. Revista Esso Agrícola. Volumen XXI No 4 octubre diciembre

pp.10-11

Jiménez, F., 2005. Características Nutricionales de la Arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) y sus perspectivas en la alimentación. Lima: Publicación virtual red peruana de alimentación y nutrición.

Knudsen, S., Hermann, F., Dos Santos, Sorensen, M., 2004. Inducción de floración en el cultivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). En: CIP. Raíces andinas contribuciones al conocimiento y a la capacitación. pp.197 – 213

MADR., 2011. Evaluaciones Agropecuarias Municipales. Secretaría de Fomento Agropecuario, Dirección de Desarrollo Agropecuario, Grupo de Información y Planificación Agropecuaria, Unidad Regional de Planeación Agropecuaria (URPA). p 61.

MADR., 2014. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural Evaluaciones Agropecuarias Municipales. Secretaría de Fomento Agropecuario, Dirección de Desarrollo Agropecuario, Grupo de Información y Planificación Agropecuaria, Unidad Regional de Planeación Agropecuaria (URPA).

MADR., 2016. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural Evaluaciones Agropecuarias Municipales. Secretaría de Fomento Agropecuario, Dirección de Desarrollo Agropecuario, Grupo de Información y Planificación Agropecuaria, Unidad Regional de Planeación Agropecuaria (URPA) Boyacá.

Muñoz, A., Alvarado, A, Almanza, P., 2015. Caracterización preliminar del cultivo de arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft en el departamento de Boyacá. Revista de Ciencias Agrícolas. Universidad de Nariño. Enero - junio 2015, 32 (1): 3 – 11

Núñez, V., Martínez, A. Características morfológicas y manejo agronómico de la arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft, pp 16-20 (En línea)http://www.inia.gob.pe (Citado julio de 2012).

Scharager, J., 2001. Muestreo no Probabilístico. Metodología de la investigación para las ciencias sociales. Pontificia Universidad Católica de Chile. Santiago de Chile. 3p

Seminario, J., 2004. Origen de las Raíces Andinas. En: Seminario, J. (ed.). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigación para el desarrollo (1993-2003) No. 6. Universidad Nacional de Cajamarca, Centro Internacional de la Papa, Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación. Lima, Perú. p.1-38.

Vásquez, N., Medina, C., Lobo, M. 2004. Caracterización morfológica de la colección colombiana (Tolima, Huila, Boyacá, Cauca) de arracacha (Arracacia xanthorrhizaBancroft). En: Seminario, J. (ed.). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigación para el desarrollo (1993-2003) No. 6. Universidad Nacional de Cajamarca, Centro Internacional de la Papa, Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación. Lima, Perú. p.165178.

Villate, G., 1994. Una contribución al estudió del Agro como Rama de la Producción entre los Muiscas. Apuntes del Cenes. Revista vol. 13 N° 21 UPTC Tunja. pp 111-136

Villate, G., 1997.Algunos Rasgos de la Agricultura de los Muiscas. Revista Luna Azul. Año 3 Nº 4. ISSN 01225391 Universidad de Caldas pp 70-85.

OJS System - Metabiblioteca |