Evaluation of three achira cultivars (Canna edulis Ker) with short vegetative period and high starch production, for marginal coffee areas in the Department of Huila

Evaluación de tres cultivares de achira (Canna edulis Ker) con periodo vegetativo corto y alta producción de almidón, para las zonas marginales de café en el Departamento del Huila

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Guillermo Edmundo Caicedo Diaz
Mauro Albeiro Bravo Gaviria
Juan Pablo Herrera Cerquera
Abstract

      The research was carried out in the municipality of Rivera, department of Huila, an area with potential for the production of achira, however, the varieties with the best performance for the production of starch in lowland areas are unknown. The objective of the work was to evaluate the behavior of three achira cultivars considered to be of high production for the area, a randomized complete block design was carried out with three treatments and three repetitions, the treatments were: T1 purple achira from the municipality of San Agustín, T2 white achira from the municipality of La Cruz (Nariño) and T3 achira native from the municipality of Altamira. Nine 10 m2 plots were used, the production attributes were evaluated at nine months. In general, starch production was low and ranged between 620 Kg/ha and 1800 Kg/ha, the cultivar with the best performance was the purple variety with a yield of 1800 Kg/ha of starch, which was considered as an alternative for small producers located in the study area. 


 

Keywords

Downloads

Download data is not yet available.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Author Biographies / See

Guillermo Edmundo Caicedo Diaz, Universidad Abierta y a distancia UNAD

Ingeniero Agrónomo, Esp. Mg

Mauro Albeiro Bravo Gaviria, Universidad Abierta y a distancia UNAD

Ingeniero Forestal, Especialista

Juan Pablo Herrera Cerquera, Universidad Nacional, Abierta y a Distancia – UNAD

Ing. Ambiental, Esp. Mg

References
Caicedo, G., Rozo, L., & Rengifo, G. (2003). La achira, alternativa agroindustrial para áreas de economía campesina. Recuperado de http://bibliotecadigital. agronet.gov.co/bitstream/11348/4071/1/ La achira técnica dec.

Caicedo D, G.; Rozo W, L.; Bonilla, U. (2.003) La Achira, Alternativa Agroindustrial para áreas de economía campesina. Corpoica. Bogotá Colombia.
Cano B, J. (1982) Proyecto de factibilidad para la agro industrialización y comercialización de la Achira. Neiva. 186 p. USCO, Facultad de Ciencias Contables y Administrativas. Tesis (Administrador de Empresas)
Caceres, M. (1950), Plantas alimenticias nativas de los Andes de Bolivia. Universidad de Cochabamba. Cochabamba, Bolivia. 18 p.
Cardenas, M. Plantas alimenticias nativas de los Andes de Bolivia. Universidad de
Cochabamba. Cochabamba, Bolivia. 1950, 18 p.
Gomez, A. La Achira ( Canna sp ) La Cruz Nariño. ICA DRI. 1980 6 p. (Mecanografiado)
Hernan, M. Raíces y Tubérculos Andinos, Prioridades de investigación para un
recurso alimentario
Instituto Colombiano Agropecuario, ICA. (2001) Estado actual de la Asistencia técnica en el municipio de Pitalito.
Instituto Colombiano Agropecuario, ICA. (2001). Estado actual de la Asistencia técnica en el municipio de Garzón. Huila.
Instituto de investigaciones tecnológicas, Bavaria S.A (1969) Universidad Nacional de Colombia. Achira, Posibilidades de su cultivo y Aprovechamiento industrial en Colombia. Bogotá ITT. 121 p.
Junta de acuerdo de Cartagena. (1990) Comisión de Acuerdo de las comunidades europeas. Primer foro internacional para el fomento de cultivos y crianzas andinas, Lima. Perú 12 y 15 noviembre. 150 p.
Leon, J. (1968) Fundamentos Botánicos de los cultivos tropicales. Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas de la OEA. Primera Edición. IICA Costa Rica, p. 127-128.

Velosa.M. P. Redactor de EL TIEMPO https://m.eltiempo.com/archivo/documento/MAM-821528
OJS System - Metabiblioteca |