Feasibility of the organic agriculture using techniques and processes as phytosanitary management and maintenance of a crop lemon tree at Cerco de Piedra farm in Villavieja, Huila
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
This research seeks to determine the viability and feasibility of the organic lemon cultivation project in the Cerco de Piedra farm, municipality of Villavieja-Huila. For this, the essential processes that must be taken into account in the implementation were determined; the regional productivity was diagnosed by purchasing the agricultural models of different citrus growers with their models and technical, economic, financial, environmental studies were conducted to establish the scope, projectionsimpacts that this may have, in addition, a proposal was made to determine the feasibility and viability of the project.
In the development of this research, matrices, interviews, computer graphics, projections, balance sheets, cost-benefit ratios, SWOTother tools were developed to collect the necessary information to make a propose on citrus production models in the municipality of Villavieja.
Organic agriculture represents a transformative element for agricultural productivity in the municipality; production models focused on chemical fertilizers reduce the productive life of crops and are unsustainable in the long term. The dynamics carried out within the Cerco de Piedra farm reflect the benefits of organic production, pesticide-free, exportable products, stable and abundant production, short-term returns on investment, substitution of inputs, reduction of environmental impacts, conservation of ecosystems are some of the benefits that stand out.
The result of the proposal determined that the viability and feasibility of the project are positive, since during implementation, the agricultural production model was efficient and effective for planting and maintaining the crop. The established trees are highly productive, comparable to conventional production, and the quality of the fruit that is generated encourages the expansion of markets to generate added value since it is an organic, nutritious, healthy product.
Downloads
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Álvarez, D. Chaves, D. Gómez, E. Hurtado, A. 2019. Estimación del riesgo ambiental causado por plaguicidas en cultivos de arveja de Ipiales, Nariño – Colombia. Instituto tecnológico metropolitano, pág. 89. DOI: https://doi.org/10.22430/22565337.1404
Ceccon, E. 2008. La revolución verde. Tragedia en dos actos. Universidad nacional autónoma de México Pág. 29.
Cuevas, J. Olivas, A. 2015. Comportamiento de las variables de crecimiento, desarrollo y producción de chiltoma (Capsium anuum L.) bajo tratamientos orgánicos y convencional en la estación experimental el limón, Junio – agosto 2015. Universidad autónoma de Nicaragua Pág. 14.
Chaparro, P. Castañeda, C. 2015. Mortalidad debida a intoxicación por plaguicidas en Colombia entre 1998 y 2011. Observatorio Nacional de Salud. Instituto Nacional de Salud. Pág. 13 DOI: https://dx.doi.org/10.7705/biomedica.v35i0.2472
Ennis, R. Nieto, D. Sfich, V. 2019. Hacia un modelo alternativo al hegemónico: el caso de los productores hortícolas del partido de la plata. Universidad Nacional de la plata. Pág. 16
Hernández, R. 2022. Estudio comparativo de alternativas de fertilizantes para los cultivos de Colombia a partir de la aplicación de la biotecnología. Fundación Universidad de América. Pág. 69
Idrovo, A. 2000. Vigilancia de las intoxicaciones con plaguicidas en Colombia. Revista salud pública. Universidad Nacional de Colombia. Pág. 11.
Instituto colombiano agropecuario (ICA). 2012. Manejo fitosanitario del cultivo de cítricos. Bogotá. pág. 16- 19.
Instituto nacional de tecnología agropecuaria, estación experimental agropecuaria Montecarlo. Recomendaciones básicas para el reconocimiento y manejo de la plaga Hormiga Minera. Argentina. Pág. 4.
Joao de Souza, P. 2021 ¿Conocías a Phyllocoptruta oleivora, el acaro del tostado de los críticos? Ecofertilizing
Melo, O. Fernández, F. Villanueva, B. 2017. Habitad lumínico, estructura, diversidad y dinámica de los bosques secos tropicales del alto magdalena. Universidad Distrital Francisco José de Caldas Pág. 30 DOI: https://doi.org/10.14483/udistrital.jour.colomb.for.2017.1.a02
Restrepo, J. Agredo, E. Mierda a la carta. Un nuevo ABC de la agricultura orgánica. Castillo, L. Heraso, C. Figueroa, C. Restrepo, J. Agredo, D. Capítulos 6
Rodríguez, A. Saucedo, A. Sotomayor, O. Wambeke, J. Meza, L. Gonzáles, N. 2011, Agricultura y cambio climático: instituciones, políticas e innovación. Memoria del seminario internacional realizado en Santiago, los días 10 y 11 de noviembre de 2010 – CEPAL. Julio. 119 pp.
Sánchez, P. 2005. Cultivo del Limón Persa (Citrus latifolia L) y sus Principales Plagas y Enfermedades. Saltillo, pág. 44 - 62.
Sánchez, J. 2017. Mercado de productos agrícolas ecológicos en Colombia. Suma de Negocios. Volumen 8 pág. 156 – 163 DOI: https://doi.org/10.1016/j.sumneg.2017.10.001
Servicio nacional de sanidad, inocuidad y calidad agroalimentaria (SENASICA). 2019. Pulgón café de los cítricos. Ficha técnica 37. México. pág. 7.
Servicio nacional de sanidad inocuidad y calidad agroalimentaria (SENASICA). 2019. Cancro de los cítricos. Ciudad de México. pág. 6.
Willer, H. Trávnícek, J. Meier, C. Schlatter, B. 2021. The world of organic agriculture statistics and emerging trends 2021. Pág. 337
Zacarías, A. 2008. Identificación de especie de hormigas de fuego Solenopsis spp., en el área urbana de Matamoros, Coahuila. Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. Pág. 2.