Relationship between eating habits and academic performance of children and adolescents in Latin America
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Diet is a determining factor in the physical and cognitive development of school-age children and adolescents. This article analyzes the relationship between eating habits and the academic performance of students in Latin America, with the aim of raising awareness of the importance of healthy eating for academic success and the general well-being of the young population. A review of articles from the last 6 years in Spanish-language indexed journals included in reliable databases was carried out, in which it is shown how a balanced diet rich in nutrients can improve the attention, memory and concentration capacity of students and therefore their academic performance. Likewise, it is analyzed how the lack of adequate nutrition can lead to health problems such as obesity and malnutrition that can negatively affect the academic performance of students. Therefore, it can be affirmed that the relationship between eating habits and academic performance is a relevant issue and should be addressed with greater attention in Latin America, since healthy eating can have a positive impact on the cognitive development of children and adolescents. However, more well-designed, and standardized studies are needed to better understand this relationship and establish effective measures to improve diet and, therefore, academic performance in this population.
Downloads
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Ariza, J., y Rojas, S. (2020). ¿Mejora el Programa de Alimentación Escolar (PAE) el desempeño académico de los estudiantes en Ibagué? Revista Facultad de Ciencias Económicas: Investigación y Reflexión, 28(2), 143-160. https://doi.org/10.18359/rfce.4970
Bach, T., Berglund, L., & Turk, E. (2018). Managing alarm sysems for quality and safety in the hospital setting. BJM Open Qual, 7(3), 1-10. https://doi.org/10.1136/bmjoq-2017-000202
Briones Vidaurre, V. E., y Flores Carrasco, R. J. (2021). Hábitos alimenticios y rendimiento académico de los estudiantes del 4° y 5° grado de primaria de la IEP José María Escrivá de Balaguer [Tesis de pregrado]. Universidad Privada Antonio Guillermo Urrelo.
Carrero, C. M., Oróstegui, M. A., Ruiz Escorcia, L., y Barros Arrieta, D. (2018). Anemia infantil: desarrollo cognitivo y rendimiento académico. Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica, 37(4), 411-426.
Carrillo, P. J. (2022). Relación del desayuno con el rendimiento académico en escolares rurales de primaria. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 28(2), 1-10.
Cigarroa, I., Sarqui, C., Palma, D., Figueroa, N., Castillo, M., Zapata-Lamana, R. y Escorihuela, R. (2017). Estado nutricional, condición física, rendimiento escolar, nivel de ansiedad y hábitos de salud en estudiantes de primaria de la provincia del Bio Bío (Chile): Estudio transversal. Revista Chilena de Nutrición, 44(3), 209-217. https://doi.org/10.4067/S0717-75182017000300209
Gaete-Rivas, D., Manola, O., Meléndez-Illanes, L., Granfeldt, G., Sáez, K., Zapata-Lamana, R., y Cigarroa, I. (2021). Hábitos alimentarios y rendimiento académico en escolares chilenos de quinto a octavo año básico. Revista Chilena de Nutrición, 48(1), 41-50. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182021000100041
Galicia Rodríguez, A. G., Herrera Gutiérrez, S. A., Herrera Medrano, A. M., Acuña Ruiz, A., Ayala Aguilera, J. I., y Castro Lugo, M. P. (2022). La relación de hábitos alimentarios, toxicomanías y actividad física con el rendimiento académico en estudiantes de secundaria en Zacatecas. Acta Universitaria, 32, 1-21. https://doi.org/10.15174/au.2022.3254
García, J. (2015, mayo 30). Pirámide de Maslow: la jerarquía de las necesidades humanas. Psicología y Mente. https://psicologiaymente.net/psicologia/piramide-de-maslow
García-Martínez, A. F., Hernández-Valdez, M. P., L'Gamiz-Matuk, A., Incontri-Abraham, D., & Ibarra, A. (2021). Effect of overweight and obesity on cognitive function in children from 8 to 12 years of age: a descriptive study with a cross-sectional design. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 38(4), 690-696.
González-Bavera, A.-C., y Certad-Villarroel, P.-A. (2018). Análisis de la dieta consumida por niños y niñas en educación inicial durante la rutina diaria. Vivat Academia, (141), 1-38. https://doi.org/10.15178/va.2017.141.1-38
Gutiérrez Castro, T. A., y Mendoza Viteri, A. V. (2017). Consecuencias de la desnutrición en el desempeño académico de los estudiantes de quinto grado de la Escuela Eugenio de Santa Cruz y Espejo, ubicada en el distrito N° 7 del cantón Quito, en la Provincia de Pichincha, en el periodo lectivo 2015-2016 [Tesis de pregrado]. Universidad de Guayaquil.
Ibarra Mora, J., Hernández Mosqueira, C. M., y Ventura-Vall-Llovera, C. (2019). Hábitos alimentarios y rendimiento académico en escolares adolescentes de Chile. Revista Española De Nutrición Humana y Dietética, 23(4), 292-301. https://doi.org/10.14306/renhyd.23.4.804
Iglesias, Á., Panells, E., y Molina, J. (2019). Prevalencia de sobrepeso y obesidad, hábitos alimentarios y actividad física y su relación sobre el rendimiento académico. Retos, 36, 167-173. https://doi.org/10.47197/retos.v36i36.66873
Lapo-Ordoñez, D. A., y Quintana-Salinas, M. R. (2018). Relación entre el estado nutricional por antropometría y hábitos alimentarios con el rendimiento académico en adolescentes. Revista Archivo Médico de Camagüey, 22(6), 755-774.
Martínez García, R., Jiménez Ortega, A., López Sobaler, A., y Ortega, R. (2018). Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 35(Especial 6), 16-19. https://doi.org/10.20960/nh.2281
Mendoza Medina, A. Y. (2021). Fundamentos teóricos que sustentan el desarrollo de un protocolo de investigación dirigido al favorecimiento de una buena nutrición y su impacto en el rendimiento escolar de los alumnos del 2do grado de la escuela primaria Ignacio Ramírez de Cocula, Guerrero. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, 8(2), 1-34. https://doi.org/10.46377/dilemas.v8i2.2519
Moreno Aznar, L., Vidal Carou, M., López Sobaler, A., Varela Moreiras, G., y Moreno Villares, J. (2021). Papel del desayuno y su calidad en la salud de los niños y adolescentes en España. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 38(2), 396-409. https://doi.org/10.20960/nh.03398
Moyano, D. (2017). La influencia de la alimentación en niños y niñas de la etapa pre-escolar [Tesis de pregrado]. Universidad Espíritu Santo. http://repositorio.uees.edu.ec/bitstream/123456789/2350/1/Paper%20Dennis%20Moyano%202017.pdf
Padula, G., Gambaro, R., Mantella, M., y Seoane, A. (2021). Análisis de los efectos sobre el material genético de nutrientes importantes para el crecimiento y desarrollo de la población infantil. Runa, 42(2), 83-97. https://doi.org/10.34096/runa.v42i2.7622
Peláez E., y Vernetta, M. (2021). Adherencia a la dieta mediterránea en niños y adolescentes deportistas: revisión sistemática. Pensar en Movimiento: Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud, 19(1), 1-19. https://doi.org/10.15517/pensarmov.v19i1.42850
Ruiz, N. (2006). Deficiencia de hierro en niños escolares y su relación con la función cognitiva. Salus, 10(2), 10-16.
Torres, V., Herrera, L., Gálvez, I., Noriega, G., y Montenegro, M. (2019). Hábitos de vida saludable y su impacto en el rendimiento de la prueba TERCE en niños panameños en edad escolar. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 39(4), 116-121.