Reflections from the fermentation of coffee in Acevedo, Huila, Colombia
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
The present study examined the role of scientific research as a pedagogical strategy in the context of coffee growing in the municipality of Acevedo, Huila. The active participation of students as researchers proved to be a catalyst for the development of socio-environmental skills and the promotion of collective consciousness in the community. Through semi-structured interviews, four dimensions were explored: economic, environment and society, science and technology, and education. The results highlighted the importance of fermentation on coffee quality, the need to integrate coffee education into school curricula, and the positive impact of scientific research on coffee growing. Challenges in the coffee supply chain were identified, as well as emerging opportunities in rural communities by promoting education and research. In addition, alternatives were presented to mitigate the environmental and social impacts of coffee growing, highlighting the importance of collaboration between various actors, from students and educators to producers and community leaders. This study highlights the relevance of integrating scientific research into education as a means to address socio-environmental challenges and promote sustainable development in rural contexts.
Downloads
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Borda, F. (1978). El problema de cómo investigar la realidad para transformarla. Bogotá: Tercer Mundo.
Cajiao Restrepo, F. (2002). Exploración de una cultura de la investigación en la escuela. Colombia, Ciencia y Tecnología, 20(1), pp. 36-40.
Cataño, G. (2011). El café en la sociedad colombiana. Revista de Economía Institucional, 14(27), pp. 255- 272.
Gewehr, D., Guimarães, A. & Schuck R. (2020). Projetos de pesquisa e a relação com a metacognição: percepções de alunos pesquisadores sobre a própria aprendizagem. Pesquisa em Educação em Ciências, 22(I)
DOI: http://dx.doi.org/ 10.1590/1983- 21172020210144.
Gutiérrez de Pineda, V. (1994). Familia y Cultura en Colombia: tipologías, funciones y dinámica de la familia. Manifestaciones múltiples a través del mosaico cultural y estructuras sociales. Medellín: Universidad de Antioquia.
Machado, A. (2001). El café en Colombia a principios del siglo XX. En G. M. Arango, Desarrollo Económico y Social en Colombia. Siglo XX. (pp. 77-99). Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.
Majé, R., Lizcano, J. A. & Hortúa, J. A. (2022). Cafelab, un proyecto de sostenibilidad ambiental y tejido social. Revista Latinoamericana de
Educación Científica, Crítica y Emancipadora (LadECiN), 01(01), pp. 223-239.
Melo, J. O. (2020). Colombia: una historia mínima. Bogotá: Editorial Planeta.
Mora V. C. A. (2021). La innovación tecnológica y social en la producción de café: estudio de caso en el municipio de Pitalito, Huila (Colombia) [tesis de Maestría]. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, D.C.
Morales, A. (2022). Contextos rurales: pretexto perfecto para transformar realidades a través de la investigación científica. Revista Paca, [S. l.], No. 13, pp. 109–116. DOI: 10.25054/2027257X.3567. Disponible. https://journalusco.edu.co/index.php/paca/article/view/3567
Morales, A. (2023). La Investigación Científica como estrategia pedagógica para el Aprendizaje sobre el Café en una Comunidad Rural del Municipio de Acevedo (Huila - Colombia). [tesis de Maestría]. Universidad Surcolombiana, Neiva.
Morales, A. & Castañeda, J.F. (2024). La Investigación Científica y La Educación Ambiental para el Aprendizaje sobre el Café en una Comunidad Rural del Municipio de Acevedo (Huila- Colombia). Capítulo de libro publicado en Correia, Helena & Oliveira (2023). Ambiente em Foco: Diálogos sobre a Educação Ambiental na América Latina. Brasil.
Palacios, M. (2009). El café en Colombia 1850-1970: una historia económica, social y política. México, D.F.: El Colegio de México.
Pinzón, H. T. (2015). La lenta ruptura con el pasado colonial (1810-1850). En J. A. Gaviria, Historia económica de Colombia (pp. 88-111). Bogotá: Fondo de Cultura Económica.
Tamayo, J. F. (2021). Café de Colombia: Aspectos de la Historia Social, Política y Económica del Desarrollo Cafetero. [tesis de pregrado] Pontificia Universidad Javeriana. Bogotá D.C.